כבעלי עסק, הרעיון שתזכו בהמחאה גדולה ממשקיע חיצוני יכול להיראות כמו ניצחון גדול עבורכם ועבור העסק שלכם, אולם האמת היא, שלמרות שהשקעה רצינית אכן מהווה יתרון גדול, יתרונה או חסרונה נקבע לעיתים קרובות על פי האותיות הקטנות והמשעממות של החוזה, שעליו אתם חותמים עם אותו משקיע, ולכן יש לשים לב לכמה דברים לפני החתימה.
- מבנה ההשקעה
כשבעלי עסקים קטנים מדברים על גיוס משקיע, הם בדרך כלל לא דנים מספיק מהן הדרכים שבהן אותו משקיע יכול להשקיע בפועל. כדאי לעשות כן, מכיוון שהדרכים השונות שמשקיע יכול להשקיע בעסק משנות באופן דרמטי את העסקה שאתם מסכימים לה.
כבעלי עסק קטן, ההבדל מבחינתכם בין משקיע הון למשקיע בחוב הוא, שמשקיע ההון מקבל תשלום רק אם אתם מרוויחים, ואילו עם משקיע בחוב יידרש החזר חודשי קבוע, בלי קשר אם העסק שלכם רווחי או לא.
- מניות עדיפות מול מניות רגילות
אם אתם שוקלים הצעה שבה המשקיע מבצע השקעת הון מסורתית , הסעיף החשוב הבא הוא לבחון את עדיפות המניות שהמשקיע לוקח. זכרו, כאשר מישהו משקיע בעסק שלכם, הוא בעצם קונה מניות בעסק בתמורה לכספו. המשקיע יכול לקנות מניות רגילות או מניות מועדפות.
אם המשקיע שלכם מסתפק במניות רגילות, פירושו שיש לכם קול שווה. לכן, כשיגיע הזמן לקבל החלטות, סביר להניח שכל אחד יקבל קול אחד על כל נתח בעסק שבבעלותכם, וכאשר יגיע הזמן לחלק רווחים (או להקצות הפסדים), כל אחד יקבל לפי חלקו היחסי במספר המניות של החברה שבבעלותכם.
לעומת זאת, אם המשקיע שלכם מקבל מניות מועדפות, הוא כנראה מפעיל רמת שליטה לא פרופורציונלית ולוקח נתח גדול יותר מההכנסות, גם אם מספר המניות שברשותו אינו עולה על שלכם. הסיבה לכך היא שמניות מועדפות פועלות לפי מערך כללים נפרד לחלוטין (שיוגדר במסמכי ההשקעה).
אם המשקיעים דורשים בחוזה לקבל מניות מועדפות בעבור ההשקעה שלהם, זה לא בהכרח אומר שזו עסקה גרועה, מבחינתכם. למעשה, רוב ההשקעות מתבצעות בדרך זו וזה אומר, שהם יפעלו תחת מערכת חוקים שונה לחלוטין מזו שהייתם פועלים בה כבעל מניות משותף. אתם פשוט צריכים לוודא שאתם מבינים היטב מה יקבלו המשקיעים על פי החוזה ועל מה אתם עומדים לוותר מבחינת שליטה ורווחים.
- הגנה נגד דילול
כאשר משקיע מכניס כסף לחברה כהשקעת הון לרכישת מניות לפי הערכת שווי מסוימת (נניח 100,000 $ ב -1,000,000 $), הוא מחזיק באחוז נתון (כאן 10 אחוזים) מסך המניות שטרם נפדו.
אם, בהמשך הדרך החלטתם לקחת משקיע נוסף, או למכור מניות חדשות של החברה בשיעור מוזל לעובדים או למשפחה ולחברים, הרי שאחוז הבעלות הכולל של המשקיע עשוי לרדת מתחת ל -10% שבבעלותו. סיכון זה למשקיע, לירידה באחוז הבעלות הכולל שהוא מחזיק בו, מעורר מונח חשוב הנקרא סעיף הגנה נגד דילול.
כמעט כל משקיע חיצוני יבקש לכלול בחוזה סעיף "הגנה נגד דילול" בצורה כלשהי. כיזמים, המטרה שלכם היא רק להבין כיצד לנהל משא ומתן על הסעיף, כך שהתוצאה תשרת אתכם בצורה הטובה ביותר.
- העדפת פירוק (העדפת "נושים")
כשאתם שומעים על חברה שנמכרת תמורת, למשל , 10 מיליון דולר, רוב האנשים מניחים שהמייסדים נעשו מיליונרים מהעסקה. אם זה נכון או לא, תלוי במידה לא קטנה באופן שבו נשאו ונתנו על סעיף העדפת הפירוק עם משקיעים חיצוניים.
העדפת פירוק היא בעצם דרך מתוחכמת לתאר באיזה סדר, וכיצד בעלי העסק השונים מקבלים תשלום במקרה של מכירה או פשיטת רגל. בצורה הפשוטה ביותר שלה, בחברה ללא משקיעים חיצוניים, אם הייתם הבעלים של 30 אחוזים מהעסק כשמכרתם, תקבלו 30 אחוזים מהתמורה לאחר המכירה.
במקרה שיש לעסק משקיעים חיצוניים, אם יש סעיף העדפת פירוק, תצטרכו לבדוק מה החוזה אומר לגבי אופן קבלת התשלומים לאחר פירוק או מכירה. הסעיף הזה נועד להבטיח למשקיע החיצוני תשואה מוקדמת, ואמור להרתיע אתכם מלמכור את העסק תמורת כל הצעה.
גיוס משקיע חיצוני למי שאינו מנוסה עשוי להיראות כמו משא ומתן של חמש דקות שאתם רואים בתכנית "הכרישים", אך האמת היא, שישנם עשרות סעיפים משפטיים חשובים שעליכם לקרוא, להבין ולדעת לנהל משא ומתן לגביהם לפני שתחתמו על עסקה. מן הסתם, לא תקבלו את כל השינויים שתבקשו, יש לכם עסק עם בעלי הון מנוסים, אבל הבנת ההשלכות של הסעיפים, במקום רק לחתום על כל מה שמונח לפניכם, יכולה להיות ההבדל בין מכירה עסקית שמשאירה אתכם מיליונרים לבין כזו, שמשאירה אתכם עם כיסים ריקים.
רוצה הכוונה למידע או יעוץ של מומחה - רשום לנו ונעזור לך עכשיו!
WhatsApp
יצירת קשר
רוצה הכוונה למידע או יעוץ של מומחה - רשום לנו ונעזור לך עכשיו!
WhatsApp
יצירת קשר