מהי מטרתו של ארגון ללא מטרות רווח ?

אף אדם או קבוצה של אנשים לא יכולים להחזיק בארגון ללא מטרות רווח. לא תראו מניות ללא מטרות רווח הנסחרות בבורסות, וכל הון בארגון ללא מטרות רווח שייך לארגון עצמו, לא לדירקטוריון או לצוות. ניתן למכור נכסים ללא מטרות רווח, אך ההכנסות מהמכירה חייבות להועיל לארגון, ולא לגורמים פרטיים.

אם אתם מפעילים עמותה ומחליטים שבשלב כלשהו בעתיד לא תרצו לעשות את זה יותר, עליכם להתרחק מהעמותה ולהשאיר את ניהול הארגון למישהו אחר. או, אם הגיע הזמן לסגור את הדלתות לתמיד, יש לחלק את הנכסים שבבעלות הארגון לעמותות אחרות שממלאות משימה דומה.

כאשר מנהלים ויועצים ללא כוונת רווח מדברים על "בעלות" על ארגון ללא מטרות רווח, הם משתמשים במילה באופן מטפורי, רק כדי להבהיר כי לחברי הדירקטוריון, לצוות, ללקוחות ולקהילה יש חלק בהצלחת העתיד של הארגון וביכולתו לספק תוכניות נחוצות.

אנשים יוצרים ארגונים ללא מטרות רווח למען התועלת הציבורית. למעשה, תאגידים ללא מטרות רווח מכונים לפעמים תאגידים לתועלת הציבור. לא ניתן ליצור ארגון ללא מטרות רווח כדי לעזור לאדם או למשפחה מסוימים, למשל. אם זה היה אפשרי, לכולנו היו ארגונים נפרדים ללא מטרות רווח.

אפשר להקים עמותה כדי לסייע לקבוצה או לסוג מסוים של אנשים – כל מי שסובל ממחלות לב, למשל, או אנשים שחיים מתחת לקו העוני – אך אי אפשר ליצור עמותה למטרות רווח או רווח אישי. העובדה שהינכם  עובדים בעמותה כזאת לטובת הציבור, לא אומרת שאינכם זכאים לקבל משכורת סבירה עבור עבודתכם. למרות השם "עמותה", לארגון כזה יכולים להיות עודפי כספים – בעצם רווח – בסוף השנה. בעסק למטרות רווח, הכסף העודף יחולק למנהלים, לבעלי המניות ולדירקטוריון; אולם בארגון ללא מטרות רווח, כספי העודפים מוחזקים בקרנות על ידי הארגון ואינם מחולקים.

אנשים מקדישים יותר תשומת לב לארגונים ללא מטרות רווח בימים אלה. כמה דוגמאות למשכורות מופרזות שדווחו בתקשורת ודאגה לגבי האופן שבו חלק מהעמותות הוציאו כספים שנתרמו, גרמו לתורמים, למחוקקים ולציבור הרחב לשאול שאלות נוספות בנושא כספים וניהול ללא מטרות רווח.

למרות שארגונים ללא מטרות רווח אינם גופים ציבוריים כמו סוכנויות ממשלתיות ומחלקות ממשלתיות, מעמדם פטור ממס והעובדה שההפרשות ניתנות לניכוי מס, מחייבת אותם להיות אחראים יותר מול הציבור מאשר עסק בבעלות פרטית.

החוק דורש כי מלכ"רים עם הכנסות שנתיות בהיקף של יותר מ -1,000,000 ש"ח  יגישו דו"חות כספיים מבוקרים מדי שנה לרשות מס הכנסה, תוך סיכום הכנסות והוצאות וחשיפת שכר הצוות והיועצים. 

גם אם לעמותה שלכם יש הכנסות של פחות מ- 1,000,000 ש"ח , עדיין רצוי לשקול הכנת דוחות כספיים מבוקרים, כדי שתוכלו לשתף מידע עם תורמים פוטנציאליים. בנוסף לדוחות הכספיים על העמותה להגיש דו"ח מילולי, המציג את פעילות העמותה וכיצד פעלה להשיג את מטרותיה ברמה הכמותית ואיכותית.

רוצה הכוונה למידע או יעוץ של מומחה - רשום לנו ונעזור לך עכשיו!

WhatsApp יצירת קשר

רוצה הכוונה למידע או יעוץ של מומחה - רשום לנו ונעזור לך עכשיו!

WhatsApp יצירת קשר

יש לכם שאלה?

טופס פניה ליועצים ונותני שירות

מבולבלים למי לפנות? לחץ כאן להתיעצות »

תפריט נגישות