הקמתי עסק חדש, באיזו צורה עליי להתאגד?

אז מה לעשות…

טרם הקמת העסק, אתם נדרשים לבחור באיזו צורת התאגדות להירשם. אפשר להתאגד בצורות שונות, שלכל אחת מהן היתרונות והחסרונות שלה וחשוב לבחון אותן. האם עדיף לי להקים חברה בע"מ או להירשם כעוסק מורשה? או אולי להתחיל כעוסק פטור (ממע"מ) ואחרי זה להחליט בהתאם להתפתחות של העסק? בפועל, ההתאגדות יכולה להיות כעוסק מורשה או פטור, כשותפות או כחברה בע"מ ואולי חל"צ או עמותה, אם ההתאגדות פועלת שלא למטרות רווח. אין ספק שיש פה שאלות מהותיות שישפיעו על ההתנהלות העסקית. אפשר בשלב זה מומלץ לפנות להתייעצות עם רו"ח, שיסייע לנו לקבל את ההחלטה המתאימה.  

עוסק מורשה או פטור

על פי חוק המע"מ, "עוסק הוא מי שמוכר נכס או נותן שירות במהלך עיסוקו ובלבד שאינו מלכ"ר ומוסד כספי, וכן מי שעושה עסקת אקראי" (חוק מע"מ, התשל"ו 1975). 

אם סכום מחזור עסקאותיו השנתיות של העסק שלך אינו עולה על 100,000 ₪ בשנה, יש להתאגד כעוסק פטור, ביתר המקרים יש להתאגד כעוסק מורשה. על-אף האמור לעיל, אם עיסוקך הוא: רפואה, אדריכלות, טכנאות, טו"ר, מנהלת חשבונות, או אחד מסוגי העוסקים המנויים בתקנה 13 לתקנות מס ערך מוסף – עליך להירשם כעוסק מורשה, ללא כל קשר לסכום מחזור העסקאות השנתי שלך. 

את רישום העוסק מבצעים ברשות מע"מ. בתום הליך הרישום, תקבל.י הסבר אם עליך לדווח פעם בחודש או פעם בחודשיים (לפי גובה מחזור העסקאות), יחד עם טופס לתשלום מע"מ – דיווח ראשון. בנוסף, תונפק לך תעודת עוסק מורשה זמנית, ותעודת עוסק מורשה מקורית תשלח אליך באמצעות הדואר. ניתן לקבל קוד משתמש וסיסמה אישית לדיווח ותשלום באמצעות האינטרנט. 

לאחר רישום עוסק במע"מ, יש להירשם במס הכנסה ולפתוח תיק ניכויים, ובהמשך להירשם בביטוח לאומי. כל התהליך הוא די פשוט, אך ניתן גם להיעזר במנה"ח או רו"ח, כדי שיסייעו בבחירת הישות הנכונה של העסק ויעזרו בתהליך הרישום ברשויות המס. לרוב נעשה ללא עלות, או בעלות סמלית.  

חברה בע"מ

עפ"י האמור בחוק החברות, תשנ"ט – 1999: "כל אדם רשאי לייסד חברה, ובלבד שאף מטרה ממטרות החברה אינה נוגדת את החוק, אינה בלתי מוסרית, ואינה נוגדת את תקנת הציבור". היתרון הבולט של חברה, על-פני הישויות המשפטיות האחרות, הוא שחברה היא ישות משפטית נפרדת ועצמאית וניתן לצבור בה רווחים.  המשמעות העקרונית היא ,שלא ניתן לתבוע את בעליה של החברה באופן אישי, אלא רק את החברה, שכן מדובר בישות משפטית נפרדת (אך לעניין זה סייגים רבים). המחוקק לקח בחשבון גם אפשרות של הקמת חברה בע"מ כדי להתחמק מאחריות, וכדי למנוע תופעה זו, בא סעיף 6 לחוק החברות, התשנ"ט – 1999 המסדיר את סוגיית "הרמת המסך". הליך רישום חברה מחייב קודם-כל לרשום את הישות המשפטית של החברה ברשם החברות במשרד המשפטים, ולשם כך מומלץ להיעזר בעו"ד תאגידי שיסייע בהליכים הנדרשים.  

 שותפות (2 אנשים או יותר)

"חבר בני-אדם שהתקשרו בקשרי שותפות" (סעיף י' לפקודת השותפויות). שותפות היא בין 2 עוסקים (עצמאיים או חברות). השותפות יכולה להתחלק בכל צורה בה יבחרו השותפים, כאשר חבות המס של כל שותף תהיה ע"פ אחוז ההחזקה בשותפות. 

רוצה הכוונה למידע או יעוץ של מומחה - רשום לנו ונעזור לך עכשיו!

WhatsApp יצירת קשר

רוצה הכוונה למידע או יעוץ של מומחה - רשום לנו ונעזור לך עכשיו!

WhatsApp יצירת קשר

מאמרים נוספים

הקמת עסק

icon

מדריך לעסק לייעוץ?

אחת הדרכים לעשות את המעבר לעוסק עצמאי היא להפוך ליועץ מומחה בתחום...

קראו עוד ›
icon

איך להקים חנות ב- ETSY

הכר את פלטפורמת המכירות של אטסי. כיתד לפתוח חנות בפלטפורמה בחמישה צעדים

קראו עוד ›
icon

מתי כדאי (ואפשר) ואיך לפתוח עוסק פטור?

מהו עוסק פטור? עסק שלא גובה מלקוחותיו ולא משלם מע"מ על הכנסותיו....

קראו עוד ›
לקריאת מאמרים נוספים בנושא הקמת עסק

רגולציה

icon

מה נדרש בתקנון ומדיניות פרטיות של אתר אינטרנט ?

תקנון ומדיניות פרטיות לעסק שיש לו אתר אינטרנט  מה שנראה כ"עוד מטלה"...

קראו עוד ›
לקריאת מאמרים נוספים בנושא רגולציה

רו"ח

icon

מדריך להקמת משרד רו"ח / הנהלת חשבונות

חשבונאות היא מקצוע מגוון יותר ממה שמקובל לחשוב. פתיחת משרד היא לא...

קראו עוד ›
icon

התנהלות נכונה מול רשויות המס

איך להתנהל מול רשויות המס

קראו עוד ›
icon

הקטנת תשלומי המס על ידי מיצוי נכון של הוצאות העסק

הקטנת תשלומי המס על ידי מיצוי נכון של הוצאות העסק קודם כל...

קראו עוד ›
לקריאת מאמרים נוספים בנושא רו"ח

יש לכם שאלה?

טופס פניה ליועצים ונותני שירות

מבולבלים למי לפנות? לחץ כאן להתיעצות »

תפריט נגישות